All

Top Rated

All

Latest

Peluang Menjual di Ebay

Ebay, salah satu platform e commerce yang menjadi tumpuan pembeli di seluruh dunia sejak ia mula diperkenalkan sehingga ke hari ini dengan kadar pengunjung boleh mencecah  1 billion setiap hari (alexa.com) apa yang nak...

Read More
Loading

Like Us On Facebook

FEEDS

Facebook Posts

Cikgu Pemasaran dot com added 6 new photos.
Cikgu Pemasaran dot com

Dalam banyak-banyak manusia kaya di Malaysia, beliau seorang je yang miliki 4 kelab bola sepak seluruh dunia.

+ Cardiff city FC (EPL)
+ FK Sarajevo (Bosnia)
+ Los Angeles FC (MLS)
+ KV kortrijk FC (Belgium)

Tan Sri Vincent Tan lebih gemar membeli kelab bola sepak kerana keuntungan yang berganda daripada proses jual beli pemain, kontrak televisyen serta rangkaian iklan.

Namun begitu, orang kaya yang tersenarai dalam Forbes dengan kekayaan $1.2 Billion ni sebenarnya dah jadi tokey besar di Malaysia sejak sekian lama

Cuma anda je tak tahu.

--
BERJAYA CONGLOMERATE

Pada tahun 1984, Vincent Tan berjaya mendapatkan saham Berjaya Kawat Sdn Bhd (sekarang dikenali sebagai Reka Pasific Berhad) daripada founder asal dari Australia & Singapore.

Pemilikan pegangan saham ni merupakan permulaan kejayaan Berjaya Corporation sekarang.

Pada tahun 1988, perubahan dan penstrukturan semula dibuat secara besar-besaran. Perubahan ini menjadikan Berjaya Group Berhad menjadi tuan baru kepada Reka Pacific Berhad.

Terdapat beberapa syarikat di bawah Berjaya Group antaranya ialah:

. Berjaya Land Berhad
· Berjaya Sports Toto Berhad
· Berjaya Food Berhad
· REDtone International Berhad
· Berjaya Philippines Inc

Pada awal 1980-an, Vincent Tan menjadi orang pertama yang membawa masuk franchise Mc Donald ke Malaysia.

Bermula dari situ, beliau kemudiannya membawa lebih banyak franchise terkenal masuk ke Malaysia seperti 7-Eleven, Starbucks, Kenny Rogers, Singer dan segalanya yang ada lesen franchise.

--
DIVERSIFIED

Vincent Tan mempunyai pelbagai bisnes dibawah Berjaya Corporation. Berikut ialah beberapa perniagaan yang mungkin anda tak tahu:

1. Natural Evenue Sdn Bhd
Syarikat loteri di Sarawak.

2. Berjaya Asset Berhad
Syarikat berkaitan pembangunan dan pembinaan. Pembinaan paling terkenal ialah Berjaya Time Square.

3. Berjaya Media Berhad
Penerbit akhbar TheSun dan SunDaily.

4. 7 Eleven Holdings Berhad
5. Singers Malaysia Sdn Bhd

6. Intan Utilities Berhad
Syarikat yang menguruskan konsesi Air di Bali dan China.

7. UMobile Sdn Bhd
Ditubuhkan pada 2007 untuk memberikan akses telekomunikasi dan internet.

8. MOL global inc
Epayment provider yang terkenal di Malaysia.

--

Baru tahu siapa yang bawa semua produk popular tu ke Malaysia?

Baru tahu siapa owner produk popular tu?

Sila share supaya kawan anda pun tahu siapa pemilik sebenar produk yang mereka gunakan setiap hari.

CP

Ps: jangan lupa like & follow facebook.com/cikgupemasaran
... See MoreSee Less

View on Facebook

0014

Email marketing for ecommerce

Cara paling mudah untuk push orang buat pembelian tambahan (upsell) dalam Ecommerce ialah melalui indoctrination email.

Indoctrination email ni ada banyak cara. Hari ni saya cerita tentang ecommerce dulu ye.

--

Indoctrination email ialah email arahan.

Kalau dalam ecom, selalunya digunakan untuk:

+ Pendaftaran akaun
+ Resit pembelian
+ Invois
+ Pengesahan pembayaran
+ Shipping email
Dan yang berkaitan.

Jika ikut flow customer journey, indotrination email ni berada pada level permulaan.

Apabila trafik masuk ke ecom, mereka belum ada minat dengan produk. Selepas membelek ecom anda, let say mereka terlihat satu produk yang mereka berminat.

Mereka mula ada perasaan teruja. Jadi mereka akan klik butang pembelian. Dari sini, mereka perlu buka akaun ecom.

Sistem anda sepatutnya menghantar satu email berkenaan pendaftaran akaun tersebut. Dalam email tersebut anda boleh sertakan sekali pengenalan kedai atau syarikat untuk naikkan level kepercayaan.

--

Selepas buat pembelian, mereka dah mula ada perasaan gembira.

Serius, orang yang buat pembelian di ecom automatik ada rasa seronok dan tak sabar nak dapat produk.

(Anda pun sama kan setiap kali beli barang di shopee, mesti rasa seronok, tak sabar tunggu barang sampai)

Jadi ini ialah saat yang paling sesuai untuk upsell. Masih ingat dengan kata-kata ni;

"Manusia membeli kerana emosi"

Orang yang dah gembira, lebih mudah untuk buat pembelian seterusnya. Sebab tu perempuan suka shopping sakan, happy melampau~

Jadi, dalam email invois dan pengesahan pembayaran boleh diletakkan link atau gambar produk flagship dalam ecom anda.

+ Boleh letak produk murah
+ Boleh letak produk popular
+ Boleh letak produk limited

Masa ni la nak upsell, push buyer membuat lebih banyak pembelian. Rugi beb kalau tak gunakan emosi mereka ketika itu.

--

Okay, dah panjang sangat.

Semoga tips ni membantu geng ecommerce untuk jana lebih banyak sales.

* Tips ni boleh digunapakai untuk sistem yang dapat customize template email sahaja.

Iffat Salleh
Certified Email Marketer

Ps: Selalu orang ingat hanya IM yang guna email marketing. Salah tuuuu.

Geng ecom pun boleh main, malah lebih senang nak jana income kerana subscriber yang masuk dalam list hanya orang yang berminat dengan produk.

Kalau tak mula buat juga email marketing, den tak tahu lerr~

Pss: Sila share atau tag kaki ecommerce yang anda kenal, at least they know this trick & can make more sales soon.
... See MoreSee Less

View on Facebook